Grondstofjutters - op naar het circulaire strand!
  • Home
  • Grondstofjutters
    • Gedachtegoed
    • Recycling van strandplastic?
  • Overige projecten
  • Over ons
    • Contact
    • Partners

Van afval naar product

Plastic opbrengsten: wat kun je er mee?

12/21/2015

Reacties

 
Veel van de materialen die de Grondstofjutters van de stranden af halen, zijn plastics. Denk aan visnetten, petflessen, verpakkingen van eten, snoeppapiertjes, chipszakken, kapot speelgoed, en plastic jerrycans van schepen. Deze materialen kunnen niet als één stroom verwerkt worden, omdat de verschillende typen plastics verschillende eigenschappen hebben. Door deze andere eigenschappen vermengen de plastics hierdoor niet goed als je ze samen zou verhitten, waardoor er bij mixen geen bruikbare materialen van gemaakt kunnen worden. Het is dus belangrijk de plastics die goed te recyclen zijn,  te scheiden en los van elkaar te bewerken.

Hoe weten we welke plastics we hebben?
Dit is meestal goed te achterhalen. Je kunt het zien aan de code (in een driehoekje), die op de plastics vermeld moeten worden. Deze codes geven aan om welk type plastic het gaat. Zo staat er een '1' op petflessen omdat zij van PET of PETE zijn gemaakt. Doppen worden meestal gemaakt van Polypropyleen (PP) en Polyethyleen (HDPE of PE-HD) en worden daarmee met een code 2 of 5 aangegeven. Als je eenmaal weet welk materiaal het is, weet je ook hoe je het plastic kunt omsmelten, welke temperaturen je moet gebruiken, en of er gevaar is voor vrijkomen van giftige stoffen, of dat het relatief veilig is.

Met welke plastics gaan we producten ontwikkelen?
We gaan aan de slag met plastics waar we genoeg van binnen krijgen, goed recyclebaar zijn en die niet als giftig zijn aangemerkt:
  • PET(E), code 1: met name frisdrankflessen, soms andere verpakkingen
  • HDPE, (code 2): doppen, flessen, boodschappen tasjes, plastic servies, shampoo flessen
  • PP (code 5): doppen, hardere flessen, kaas/vlees verpakkingen
  • Visnetten (nylon): (code 7)

Aan de slag!
Studenten van het Innovatielab van Hogeschool van Amsterdam, en scholieren van het Calandlyceum in Amsterdam hebben afgelopen maanden hard gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe producten van de plastics. Zij werken middels materiaal onderzoek, ontwerp, en verwerken van de plastics aan het ontwikkelen van nieuwe producten! Hou voor de resultaten onze website in de gaten!
Foto
Foto credit: The Plastiki
Reacties

Scholieren maken indrukwekkende prototypen van strandafval

12/16/2015

Reacties

 
 “Kent u dat? Dat u op het strand komt op een mooie zomerdag en u overal afval ziet liggen van vorige bezoekers? Ontzettend ergerlijk! Het Circulaire Strand haalt met Grondstofjutters bergen afval van het strand. Maar.. Hoe kun je dit afval als waardevol product weer terug laten keren naar de kust?” Zo startten een aantal scholieren van het Caland Lyceum hun vurige pitch over de producten die zij hebben gemaakt van strandafval. Dit deden zij  tijdens de Technasiumparade die het Caland Lyceum tweemaal keer jaar organiseert vanuit het vak Onderzoek & Ontwerpen. In verschillende lokalen werden indrukwekkende prototypen gepresenteerd, waarvan vele vervaardigd van gerecycled materiaal.

Niet schrijven, maar doen

“Het is een valkuil voor scholieren om teveel achter hun laptop te zitten en te blijven hangen in schrijven van plannen” vertelt Anton van den Berg bevlogen. Hij is docent van het vak Onderzoek & Ontwerpen en stimuleert zijn klassen dan ook om snel aan de slag te gaan met productie. Veel hoogstaande techniek hebben de scholieren niet tot hun beschikking. Dat weerhoudt hen er echter niet van degelijke prototypen te maken, door met vernuftige huis-tuin-en keuken oplossingen te werken. Zo wordt het plastic thuis gesmolten in de oven, worden de mallen zelf gemaakt in taartvormen - en worden plastic chips zakken met hete stijltangen degelijk aan elkaar bevestigd. Een generatie duurzame uitvinders is in aantocht.

Verkoeling op warme stranddagen

Een voorbeeld van een product zijn de Icepacks die zijn ontwikkeld door vier dames uit de 4e klas. Strandbezoekers kunnen op warme dagen hun drankjes of koeltas goed koud houden met deze van chipszakken vervaardigde packs. Een slimme combinatie van een veel gezien type zwerfafval (chips zakken) naar een product waar  veel behoefte aan is op zomerse stranddagen. Een leuk detail: de compartementen in van de zakken zijn gevuld met zilt water: daardoor houden de packs de kou langer vast – en kunnen de packs bij een lek geen schadelijke stoffen afgeven.  Andere voorbeelden van producten zijn hippe telefoonhoesjes en designer-ogende klokken van omgesmolten plastics. Stuk voor stuk producten die  met nog wat afwerking, u en ik graag zelf zouden willen hebben.
Foto
Foto

De cirkel samen rondmaken

Het Grondstofjutters initiatief heeft tot doel zwerfafval – of liever: rondslingerende grondstoffen - op de stranden terug de economie in te brengen als waardevol materiaal. Strandbezoekers worden uitgenodigd om tijdens hun wandeling afval mee te nemen in een handige juttas. Bij inlevering van de gejutte materialen bij deelnemende strandpaviljoens krijgen zij koffie, taart of een ijsje als bedankje. De gejutte grondstoffen worden gebruikt om weer nieuwe producten van te maken die weer op de stranden verkocht kunnen worden. In 2016 wordt met betrokken partners bekeken waar de producten in de kustplaatsen weer verkocht kunnen worden. Zo werken we samen aan Het Circulaire Strand: waar strandafval als waardevol product weer terugkeert.
Foto
Foto
Reacties

Start van onze  nieuwe blog!

12/15/2015

Reacties

 
Foto
Strandafval.. of rondslingerende materialen die terug de economie in kunnen? Dát gaan we ontdekken, lees je met ons mee?

Van afval naar grondstof
Het Circulaire Strand werkt aan het sluiten van kringlopen. Omdat afval niet alleen schadelijk is voor mens en natuur - maar ook omdat we een uitdaging hebben in ons materiaalgebruik te voorzien in onze economie. Met Grondstofjutters helpen strandbezoekers deze rondslingerende materialen terug de de economie te brengen. Door de grondstoffen in onze containers te gooien, kunnen wij er weer nieuwe producten van maken.

Ontdek met ons mee!
In deze blog houden wij je op de hoogte van onze zoektocht naar nieuwe toepassingen, wat we leren over het gejutte materiaal, de mogelijkheden voor de bewerking daarvan,  en de ontwikkeling van nieuwe producten. Ontdek je met ons mee?

En wie weet kun je later dit jaar al producten kopen die van de materialen gemaakt zijn. Hou ons in de gaten als je als eerste ons product wilt bemachtigen!

Reacties

    Over deze blog

    Grondstofjutters gaan op zoek naar nieuwe toepassingen voor de gevonden grondstoffen. Welke materiaal hebben we? Wat kun je daarmee? Welke producten kunnen we er van maken? Ontdek met ons mee in ons blog!

    Archieven

    Juni 2016
    April 2016
    December 2015

    Categorieën

    Alles
    Bewerken Van Materialen
    Materiaal Onderzoek
    Nieuws
    Partnerschappen
    Productontwikkeling

    RSS-feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • Grondstofjutters
    • Gedachtegoed
    • Recycling van strandplastic?
  • Overige projecten
  • Over ons
    • Contact
    • Partners