De uitdaging
Er spoelt heel wat aan op de Nederlandse stranden: een inventarisatie op 100 meter strand levert gemiddeld 400 afvalitems op. Voor de gehele Nederlandse kust -uitgaande van 340 km kustlijn- komt dat neer op ruim 1,3 miljoen stuks afval! Het is een grote uitdaging om onze zee en stranden schoon en veilig te houden voor mens en natuur. Recent geplaatste Jutbakken nodigen standwandelaars uit afval op te ruimen. Beach clean-up dagen mobiliseren eens in de zoveel tijd een grote groep mensen om het strand op te ruimen. Maar kunnen we hier ook een structurele oplossing voor vinden? Kunnen we de vele dagelijkse strandwandelaars mobiliseren? Want wat als iedereen tijdens zijn of haar wandeling een tas afval mee zou nemen?
Nieuwe vormen van samenwerking
We staan voor een sociale uitdaging: hoe mobiliseer je strandbezoekers om een steentje bij te dragen aan het schoonhouden van de stranden? Het idee van het Circulaire Strand is om materiaalstromen te koppelen aan de stroom van menselijke energie die het strand bezoekt. Strandwandelaars kunnen bij deelnemende strandtenten een herkenbare jut-tas ophalen, waarmee strandafval makkelijk verzameld kan worden.
Bij inlevering van een jut-tas vol met afval heeft de strandjutter een lekkere kop koffie/thee met een taartje verdiend: afval in ruil voor voedsel dus! Bij deze versnapering ligt dan een kaartje met een berichtje van een sponsor. Sponsoren zijn individuen en organisaties ondernemers die met een kleine donatie de grondstofjutters bedanken! |